Haos la Ministerul Agriculturii si ANPA

februarie 9th, 2017

Ministerul Agriculturii şi ANPA propun a patra variant de proiect de ordin privind practicarea pescuitului recreativ. Deşi iniţial planul MADR & ANPA & AGVPS părea “genial” fiind avansate modificări legislative şi propuneri care să asigure pensia pentru toţi paznicii de vânătoare de la Gheorghiu Dej – Ceauşescu – Năstase şi până în prezent, se pare că totuşi libertatea de exprimare şi legislaţia privind transparenţa dăunează grav “socotelii de acasă”. Astfel MADR propune zilele acestea a VI-a variantă de proiect de ordin privind practicarea pescuitului recreativ.

Partea bună constă în faptul că agenţiile guvernamentale sunt oarecum receptive la propunerile asociaţiilor de pescari, care s-au dovedit deosebit de combative, partea proastă e ca variant a VI-a a proiectului de ordin e un ghiveci fermentat.

Ce modificări a acceptat Ministerul Agriculturii:

– a revizuit de o manieră rezonabilă punctajul acordat pentru numărul de membri al asociaţiilor
– a renunţat la cei 25% din cotizaţiile încasate de asociaţii
– a acceptat conceptul de pescari neafiliaţi şi a aceptat să elibereze în mod direct permise de pescuit
– pescuitul pe Dunăre şi în Marea Neagră e liber (nu se atribuie zone de pescuit aici) (fapt care totusi prejudiciaza asociatiile din judetele riverane);
– a crescut punctajul pentru activitatea desfăşurată până în prezent de asociaţiile cu rezultate, în cadrul procedurii de evaluare pentru administrarea zonelor de pescuit;

Restanţe majore:

– acordarea prevederilor din proiectul de ordin cu acte normative superioare;
– nu există o corelare între resursele evaluate şi suprafaţa şi numărul zonelor de pescuit solicitate;
– nu a clarificat ce este cu aceste “noi” contracte din anii ’80 de utilizare a resursei acvatice, proaspăt intrate în vigoare, precum şi legalitatea lor
– condiţionează paza obiectivelor cu personal propriu, favorizând intenţionat asociaţiile de vânătoare;
– nu este elucidat modul de raportare al capturilor aferent fiecărei zone de pescuit;
– menţine punctaje irelevante, acordate strict în baza activelor deţinute de asociaţii, favorizând în mod intenţionat asociaţiile de vânătoare;
– nu include o evaluare a tarifelor propuse de asociaţii, lăsând la libera alegere a asociaţiilor cunatulumul cotizaţiei şi a taxelor de acces;
– nu prezintă un plan de măsuri clar pentru a permite apariţia de noi asociaţii de pescari, atât în prezent cât şi în viitor.

Realitatea este că măsurile necesare managementului eficient al tuturor zonelor de pescuit depăşesc posibilitatea asociaţiilor, iar acele asociaţii care îşi închipuie că pot gestiona în mod legal şi corespunzător cu prevederile contractuale numeroase zone de pescuit, sute de kilometri de râuri şi zeci de lacuri, vor eşua lamentabil.

CAT NE COSTA NESIMTIREA ?

noiembrie 17th, 2013

DSC_8002

Un exemplu: un dobitoc a economisit trei litri de motorina si a descarcat o masina de deseuri din constructii pe malul apei, in loc sa o duca la groapa de gunoi. Pentru curatenie au fost necesare doua utilaje cativa oameni si bineinteles timp pierdut pentru curatenie.

CONTROALE PRIVIND PESCUITUL RECREATIV

noiembrie 3rd, 2013

DSC_7929

La sfarsitul acestei saptamani jandarmeria a desfasurat doua actiuni de control pe lacul Bacau, scopul fiind acela de a verifica modul in care pescarii respecta reglementarile privind pescuitul recreativ-sportiv. Au fost controlati peste 30 de pescari sportivi, 5 dintre acestia neavand permis de pescuit. Pe langa aceste incalcari s-au constatat mai multe cazuri in care pescarii nu respectau dimensiunea minima legala pentru retinerea pestilor. In zona din coada lacului a fost descoperita o ambaractiune aritzanala camufata in stuf, si care cel mai probabil era utilizata la braconaj.

Lacul Bacau este zona de pescuit gestionata de Centrul Regional de Ecologie Bacau. In ciuda faptului ca in anul 2011 lacul a fost golit, in prezent acesta este deosebit de atractiv pentru pescarii sportivi, in special prin exemplarele de crap si stiuca. Fondul piscicol s-a refacut pentru ca pe acest lac se respecta perioada de prohibitie, braconajul este combatut, iar zilnic se desfasoara controale. Pe langa aceste masuri, anul trecut au avut loc mai multe actiuni de populare cu crap si caras, iar in aceasta toamna vor fi adusi inca vreo 300 de crapi la 2-3 kg/buc. Pe langa aceste populari multi pescari aduc pesti prinsi pe alte ape din Bacau, fiind introdusi inclusiv somni, mrene, morunasi sau avati.

Pescarii care doresc sa pescuiasca pe lacul Bacau, trebuie sa cunoasca si sa respecte reglementarile legale: permis ANPA, nu mai mult de 4 lansete, dimensiunea minima legala, perioada de prohibitie, curatenie etc. Dar cel mai important e sa faca efortul de a elibera pestii mici, si chiar si pe cei mai mari. Astfel in cativa ani vom avea in apropierea orasului o zona de pescuit de exceptie si vom putea inregistra recordurile visate.

DSC_7539

POVESTI DE NOAPTE PE LACUL BACAU

octombrie 22nd, 2013

DSC_7517

Duminica noaptea, ora 20.30. Pe malul stang al lacului Bacau, in zona fostei baze nautice, pe dig era parcata o duba. Desi se intunecase de vreo doua ore, un cetatean pescuia la artificiale (?!?!). Duba avea bena desfacuta spre lac, iar in masina erau mai multe haine si doua perechi de incaltaminte. Dupa cateva telefoane iritate pescarul nostru a plecat sa se odihneasca.

DSC_7518

Patrula CRE a continuat verificarea zonei si a descoperit o plasa monofilament pe jumatate intinsa, iar celalalta jumatate trasa in stufaris. Datorita vegetatiei dense si a intunericului, cam asta a fost tot ce s-a gasit.

DSC_7526

KITESURFING PE SIRET

octombrie 14th, 2013

DSC_7306

Lacul Beresti este una din cele cinci zone ale sitului Natura 2000 „Lacurile de acumulare Buhusi-Bacau-Beresti”. Desi este cel mai mare lac din judet, intinzandu-se de la Racaciuni pana dincolo de Sascut (peste 12 km lungime), lacul este putin cunoscut de bacauani. Aici isi fac veacul unditari si braconieri. Vara zona din coada lacului mai gazduieste corturile celor veniti la gratare, dar in urma celor mai multi dintre acestia raman mormane de gunoaie.
Duminica, in mijlocul lunii octombrie, peisajul de la Beresti a fost imbogatit de trei kite-surferi. Cei trei au venit aici de la Constanta, iar prezenta lor pe lac a transmis un sentiment de perspectiva pentru aceste zone. Lacurile din Bacau, deosebit de frumoase si bogate in fauna salbatica, pot trece la alt nivel in ceea ce priveste turismul, agrementul si recreerea, fiind astfel salvate de braconajul, pescuitul de subzistenta si gunoaiele care aglomereaza zilnic malurile.

DSC_7301

PESCUIT INTERCALAT

octombrie 14th, 2013

DSC_7253

Pe lacurile de acumulare Racaciuni si Beresti din judetul Bacau, detin autorizatie de pescuit comercial doua asociatii de pescari. Acestia au dreptul sa recolteze o anumita cantitate de peste, utilizand barci si plase autorizate, in anumite zone si anumite locuri. Se utilizeaza doar plase de ata, crotaliate, si marcate la suprafata apei cu bidoane galbene. In cadrul actiunilor de monitorizare pot fi gasite aceste plase de ata, marcate si crotaliate, dar care prind foarte putin peste. Intercalate printre ele vor fi intotdeauna plasele monofilament. Pescuitul cu plase monofilament este nelipsit – acestea prinzand si cei mai mici pesti. Exemplul relevant este lacul Beresti, acolo unde atat pescarii comerciali, braconierii, sau pescarii cu undita prind doar platica de cateva sute de grame sau un salau cativa centimetri. Acestia sunt ultimii pesti ramasi, care au de infruntat zilnic kilometri de monofilament, plase de ata, undite si lansete.

DSC_7274

CRE ANGRENAT IN EXERCITIUL DE PROTECTIE CIVILA

septembrie 26th, 2013

547803_10151763508973122_867930847_n

Marti 24.o9 in municipiul Bacau a avut loc un exercitiu de protectie civila privind interventia in caz de cutremur. Exercitiul amplu a vizat perfectionarea deprinderii echipelor de interventie pentru situatii de urgenta, fiind angrenate forte si mijloace ale M.A.I. M.Ap.N, Primariei Bacau ale diverselor institutii cu atributii, societati comerciale, dar si a structurilor de voluntari acestea fiind Filiala de Cruce Rosie Bacau si C.R.E. Bacau. Echipa C.R.E Bacau a intervenit cu un echipaj de salvare format din 5 persoane, iar 3 tineri au simulat victimele unui accident auto. Tinerii angrenati in activitate sunt elevi ai Colegiului D.Mangeron, exercitiul fiind petru ei deosebit de interesanta si poate utila in viitor, in cazul unui eveniment nefericit.

66832_10151763526613122_1839729681_n

Acest gen de exercitii sunt binevenite si reamintesc tuturor ca riscul de dezastru exista si ca in orice moment pot avea loc evenimente dramatice. Tocmai din acest motiv, pe langa institutiile statului e important ca si alte structuri (ONG-uri, agenti economici, asociatii de proprietari etc.) sa dispuna de o minima pregatire care sa permita atat supravietuirea personala, dar si interventia, in limita capacitatii, in vederea inlaturarii consecintelor unui dezastru. In acest sens C.R.E. Bacau a participat si in trecut la activitati de ajutorare si evacuare a sinistratilor in cazul inundatiilor de pe Valea Muntelui, din comuna Saucesti, precum si la actiuni de cautare a persoanelor inecate alaturi de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, fiind astfel de ajutor si dobandind totodata deprinderi necesare in situatii de criza.

529441_10151763497533122_98161822_n

ARII NATURALE PROTEJATE

septembrie 23rd, 2013

DSC_6960null

Duminica lacul Galbeni a fost periat in toate directiile, de o patrula CRE cu ambarcatiune, actiunea facand parte dintr-un program de cercetare mai amplu (despre care vom reveni cu amanunte). Spre deosebire de lacul Bacau, destul de cunoscut printre bacauanii iubitori de natura, lacul Galbeni este mai putin frecventat de catre fotografi, biciclisti sau alti „plimbareti”, aici facandu-si veacul cu preponderenta cateva sute de pescari care baga la sac in fiecare zi orice pica in carlig.

DSC_6950


Zona este foarte frumoasa si aproape de oras, asa ca reinoim invitatia pentru pasionatii de natura de a vizita aceste locuri. Si aici, ca in toate ariile naturale protejate din Romania, respectul pentru natura este pe primul loc. Imaginile surprinse duminica sunt graitoare si infatiseaza doar cateva din minunile locului: taieri de arbori, stana amplasata in zona de protectie stricta si bineinteles nelipsitul braconaj.

DSC_6935

UN CIUF DE PADURE SALVAT DE LA MOARTE

iunie 18th, 2013

DSC_3703

Un bacauan inimos a descoperit pe o strada din oras o pasare ranita incapabila sa zboare. Acesta a recuperat-o, s-a interesat cum ar putea sa o salveze si astfel pasarea a ajuns la CRE Bacau. Este vorba de un ciuf de padure, cel mai probabil juvenil de anul acesta, care din pacate avea o aripa rupta. „Pacientul” a fost transportat la centrul pentru salvare si ingrijire de la Focsani, aici existand medici veterinari specializati in animale salbatice. Ciuful este al treilea pacient de la Bacau transportat in acest an, de ingrijiri medicale mai beneficiind si o lebada si o vulpe din judetul Bacau. Chiar daca aceste eforturi nu sunt semnificative la nivelul unei anumite specii, ele incearca sa compenseze partial efectele negative pe care omul le are, intentionat sau nu, asupra faunei salbatice.

CRIME

iunie 11th, 2013

DSC_3515

La sfarsitul saptamanii trecute un domn din comuna Beresti-Bistrita a adus la CRE un pui de vulpe agatat intr-un lat de sarma. Puiul a fost norocos ca a scapat, pentru ca fratii lui au fost omorati de un grup de sateni porniti la distractie. Puiul de vulpe a avut noroc de un om adevarat, care a considerat ca nu e mare efort sa salveze o vietate. Vulpea a fost transportata si predata centrului pentru salvarea si ingrijirea animalelor salbatice de la Focsani, din cadrul Asociatiei pentru Conservarea Diversitatii Biologice.
Pe langa faptul ca omorarea animalelor salbatice constituie o infractiune si se pedepseste aspru, tot mai multi romani descrisi in operele literare si in creatiile populare ca fiind mari iubitori de natura, se incapataneaza sa demonstreze ca nu dau doi bani pe viata. Vulpi, iepuri, mamifere mari, vidre, pasari, reptile, fauna acvatica si in principiu cam orice animal salbatic trebuie omorat ! Pentru ca fura gaini, manca peste, aduc ghinion, asa e traditia etc. Motive sunt nenumarate, dar de cele mai multe ori superficiale si nefondate. Si din pacate pentru tot mai multi dezaxati scopul acestor crime fara sens este acela ca ii distreaza.

DSC_3518


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_