VOLUNTARII BACAUANI AU PLANTAT 100 DE ARBORI IN LUNCA BISTRITEI

noiembrie 10th, 2013

DSC_8096

Weekendul acesta a trecut cu folos pentru tinerii voluntari bacauani. La primele ore ale diminetii de sambata, pe o ceata rece, 70 de voluntari s-au indreptat spre coada lacului Bacau. Frigul diminetii a fost invins atunci cand tinerii au pus mana pe sape si harlete si s-au apucat de treaba. Timp de trei ore voluntarii au plantat peste 100 de artari si paltini si au strans mai multi saci de gunoaie, infrumusetand astfel un colt din lunca Bistritei.

DSC_8088

Activitatea a fost organizata cu participarea mai multor organizatii neguvernamentale locale. Au fost prezenti voluntari de la CRE, Veniti cu Noi, FSC si Iubim Natura, precum si elevi din CN Ferdinand I, Colegiul Economic si CT D.Mangeron, dar si din alte licee bacauane.

DSC_8110

Voluntariatul reprezinta tema centrala a actiunii de sambata, fiind principalul beneficiu pentru cei dispusi sa-si dedice timpul liber unei activitati in folos public. Beneficiul nu consta doar in experienta sau socializare. Atitudinea voluntarilor fata de munca si initiativa este cel mai important castig pentru ei, iar aceasta atitudine ii va ajuta pe tot parcursul vietii.

DSC_8128

VOLUNTARIAT PENTRU MEDIU

noiembrie 4th, 2013

DSC_7984

In acest weekend voluntarii au facut o noua incursiune pe lacul Bacau, de data aceasta pentru a planta 50 de copaci pe faleza lacului, in zona cartierului Gheraiesti. Ca de fiecare data, primii la voluntariat au fost tinerii din liceele bacauane. Aproximativ 25 de tineri s-au bucurat de vremea frumoasa, realizand un aliniament care sa umbreasca in timp faleza, unde din ce in ce mai multi bacauani aleg sa-si petreaca timpul liber. Actiunea a vizat inclusiv strangerea gunoaielor, care din pacate raman in urma unora din cei care vin pe lac.
Pana la sfarsitul sezonului de plantare din aceasta toamna, va fi realizata si o perdea de arbori in zona de lunca din coada lacului, din apropierea cartierului Serbanesti.

DSC_7958

SURPRIZA CONCURSULUI DE DUMINICA – BRACONAJ PE LACUL BACAU

octombrie 6th, 2013

DSC_7223

Arbitrii concursului au avut mai putin treaba in ceea ce priveste evaluarea capturilor concurentilor, in schimb au reusit sa scoata cateva plase. Sirul de plase din monofilament si textile erau intinse pe aproximativ 200 de metri in zona din coada lacului, in apropierea cartierului Serbanesti. Prezenta plasei a fost semnalata de catre unul din pescarii concurenti. O plasa atat de lunga nu poate fi intinsa decat cu ajutorul unei ambarcatiuni, cel mai probabil braconierii desfasurandu-si activitatea la adapostul intunericului.
Lacul Bacau a gazduit duminica dimineata cea de-a VI-a editie a Cupei Toamnei la Rapitor, dar cei mai multi pesti (crap,caras, platica si babusca) au fost vazuti in plasele braconierilor, nu in nalucile pescarilor sportivi.

DSC_7215

TINERII – PRIMII LA VOLUNTARIAT

septembrie 30th, 2013

DSC_7068

Sambata 28.09 a avut loc la nivel national campania „Let’s do it, Romania!”, eveniment prin care cei deranjati de gunoaie incearca sa mai scape de ele. La nivelul judetului Bacau au fost angrenati sute de voluntari fiind curatate deseurile din diferite zone frecventate in weekend pentru gratare si iarba verde. Voluntarii au „atacat” si lacul Bacau, fiind curatat tot malul drept, de la baraj pana la varsarea Bistritei in lac. Au fost prezenti pe 60 de tineri si profesori din Colegiul Economic „Ion Ghica” Bacau, alaturi de 10 voluntari ai CRE Bacau, elevi ai altor unitati de invatamant din municipiu. In urma campaniei au fost colectati peste 7 metri cubi de deseuri. la finalul activitatii tinerii s-au plimbat pe lac, utilizand barci cu motor si canoe, bucurandu-se astfel de cateva ore de recreere intr-un mediu curat.

CONTROALE LA SFARSIT DE SAPTAMANA PE LACUL BACAU

iunie 2nd, 2013

DSC_2834

La sfarsitul acestei saptamani pe Lacul Bacau au avut loc mai multe controale in serie, desfasurate de catre Gruparea de Jandarmi Mobila si Inspectoratul Judetean de Jandarmi Bacau. Verificarile au vizat modul in care se respecta perioada de prohibitie si reglementarile privind practicarea pescuitului sportiv. Desi zona este supravegheata zilnic de catre patrulele CRE, lacul Bacau fiind zona de pescuit sportiv aflata in grija asociatiei, numerosi pescari ignora avertismentele si panourile informative si nu respecta prohibitia si celelalte reglementari specifice. In urma controalelor au fost verificati zeci de pescari, dintre care 8 au fost sanctionati cu amenzi contraventionale. Activitatile de control vor continua pana la sfarsitul perioadei de prohibitie, pe 6 iunie 2013, dar si dupa aceasta data in vederea identificarii pescarilor care pescuiesc fara permis, sau nu respecta dimensiunea minima legala de la care pot fi retinuti pestii prinsi.

DSC_2835

COMPETITIE NAUTICA IN CADRUL SAPTAMANII VOLUNTARIATULUI

mai 17th, 2013

DSC_2223

In cadrul Saptamanii Nationale a Voluntariatului, Insula de agrement a gazduit cea de-a IV-a editie a Cupei Voluntarilor la Caiac. Anul acesta s-au inscris in competitie noua organizatii neguvernamentale locale (Cercetasii, Antidrog, Rotaract, Veniti cu Noi, ID Fest, FSC, CRE, Alpin Club si Don Bosco). Au fost angrenati 60 de tineri voluntari, sustinuti de catre colegii lor si de coordonatorii de voluntari. In urma probelor intens disputate, editia din acest an a competitiei a fost adjudecata de catre voluntarii Asociatiei Veniti cu Noi. Pe locul al II-lea s-au clasat tinerii de la Cercetasii Romaniei, locul al III-lea fiind castigat ce Asociatia Rotaract, aflata la prima participare. Tinerii s-au bucurat de vremea frumoasa si de cateva ore de sport si distractie in mijlocul naturii.

IMG_0630

Saptamana Nationala a Voluntariatului 2013

mai 15th, 2013

Calendar

Cine: Clubul de Ecologie şi Turism “Veniţi cu Noi” în parteneriat cu
Central Regional de Ecologie (C.R.E.)
Ce: Parcul « Bacovia » – recondiţionare şi igienizare cu minim 40 de voluntari
Cand: 15/05/2013, orele 15.30-18.30
Unde: Parcul din spatele Palatului Administrativ Bacău

Cine: Central Regional de Ecologie (C.R.E.) în parteneriat cu
Clubul de Ecologie şi Turism “Veniţi cu Noi”
Ce: Concurs de caiace între organizaţii neguvernamentale (4 echipaje formate din 4 fete şi 4 băieţi pentru probele: dublu fete, dublu băieţi, dublu mixt, simplu fete, simplu băieţi)
Cand: 16/05/2013, orele 15.30-18.30
Unde: Lacul de la Insula de agrement

Cine: Clubul de Ecologie şi Turism “Veniţi cu Noi” în parteneriat cu
Central Regional de Ecologie (C.R.E.)
Ce: « Mişcare în aer liber – viitor poligon de orientare sportivă » – igienizare zonă cu minim 20 de voluntari
Cand: 18/05/2013, orele 13.00-19.00
Unde: Valea Budului – Complexul turistic şcolar D.J.S.T. – Bacău

NOI GENERATII DE VOLUNTARI SE IMPLICA IN ACTIVITATI DE MEDIU IN CADRUL CRE BACAU

mai 12th, 2013

DSC_1905

CRE Bacau angreneaza incepand cu anul 2008 tineri in activitiati de voluntariat pe aria naturala protejata. Dupa cinci ani de activitate, sute de actiuni si voluntari implicati in activitati de mediu, noua generatie de tinerii din cadrul Centrului pentru Voluntariat de Mediu al CRE continua activitatile educationale in situl Natura 2000 „Lacurile de acumulare Buhusi – Bacau – Beresti”. Voluntarii profita de vremea frumoasa pentru a se implica in diferite actiuni precum plantari sau campanii de ecologizare, dar au si oportunitatea de a cunoaste in mod nemijlocit aria naturala protejata. Un nou grup de tineri voluntari au iesit in plimbare cu canoea pe lacul Bacau, avand astfel sansa de a admira mediul natural si fauna salbatica, precum si de a petrece timpul liber in natura.

DSC_1938

PERIOADA DE ACTIVITATI INTENSE LA CRE BACAU

aprilie 29th, 2013

DSC_1325

In ultima saptamana CRE Bacau a desfasurat o serie de activitati, solicitand in mod deosebit efortul voluntarilor pentru cele mai diverse proiecte.
CRE a participat la doua activitati de combatere a braconajului organizate de catre Inspectoratul de Politie al Judetului Bacau si ANPA pe lacurile Beresti si Racaciuni, ambele actiuni soldandu-se cu un numar mare de plase si ambarcatiuni artizanale descoperite, inclusiv cu surprinderea unor braconieri in flagrant.
Au continuat si patrulele zilnice pe lacul Bacau, inclusiv actiuni comune cu Sectia 2 Politie Bacau, in urma carora mai multi pescari care nu respectau perioada de prohibitie au fost sanctionati. S-au desfasurat inclusiv patrule de noapte pe luciul apei, fiind descoperiti doi braconieri cu aproximativ 100 m plase de ata.
Activitatile educationale si de plantare au continuat cu o actiune a unui grup de 30 de tineri, membri ai CRE si ai LEO Alpha Young & Smart Club Bacau, in urma careia au fost plantati puieti in zona din coada lacului Bacau.
CRE a participat si la o intrunire a custozilor de arii naturale protejate din Regiunea Nord Est, eveniment la care au participat si reprezentantii Ministerului Mediului. Intrunirea s-a desfaurat la sediul administratiei Parcului Vanatori Neamt si au fost discutate probleme privind derularea programelor de custodie.
In weekend CRE Bacau a participat si la targul de promovare a sectorului piscicol organizat la Centrul de Afaceri si Expozitii, de catre Consiliul Judetean Bacau.

DSC_1396

PATRULE DE NOAPTE

aprilie 22nd, 2013

DSC_1145

Echipele CRE continua actiunile pe timp de noapte pentru descurajarea braconierilor pe Lacul Bacau. Daca in timpul zilei cazurile de braconaj s-au diminuat simtitor in ultimii ani, la lasarea intunericului, sau pe timpul noptii braconierii mai incearca inca sa intinda plase in zona din coada lacului Bacau. Desi plasele sunt de dimensiuni mici si nu sunt intinse cu ambarcatiuni, ci doar trase pe canale sau in balti, acestea prezinta risc pentru fauna acvatica, in special pentru pestii care sunt in perioada de reproducere. CRE Bacau desfasoara in mod regulat patrule atat pe maluri cat si pe luciul apei, pentru a asigura un sezon de reproducere pentru pesti, fara probleme. Rasplata voluntarilor pentru orele fara somn de dupa miezul noptii o reprezinta peisajul deosebit oferit de luminile orasului ce se reflecta in oglinda lacului si siguranta ca lacul Bacau este una din putinele ape din regiune pe care nu se braconeaza.

DSC_1147


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_