FIR INTINS, PESCARI BĂCĂUANI !

februarie 5th, 2017

16388062_684381831742157_5551089911022047144_n

 

Pe facebook  a circulat o informaţie transmisă sub forma imaginii alăturate, informaţii care necesită clarificări :

1. AJVPS Bacău este într-adevăr o organizaţie neguvernamentală, o asociaţie, dar nu este “singura asociaţie legal constituită, pe raza judeţului”. Pe site-ul Ministerului Mediului  este publicată lista asociaţiilor de pescuit sportiv din întreaga ţară, iar in Bacau sunt urmatoarele asociatii: poziţia 25 – Societatea Vânătorul şi Pescarul Sportiv Bacău, poziţia 48 – AJVPS Bacău, poziţia 196 – Centrul Regional de Ecologie Bacău.

2. AJVPS Bacău la fel ca majoritatea AJVPS-urilor din ţară a fost favorizat premeditat  cu o modificăre de lege care spune că pot elibera permise beneficiarii contractelor de utilizare a resurselor acvatice vii. Intâmplarea face ca această modificare legislativă să apară tocmai atunci când au fost scoase de sub tejghea şi scuturate de praf contractele de utilizare a resurselor acvatice vii ale AJVPS-urilor, încheiate înainte de 1989.

Contractul în baza căruia AJVPS Bacău se preocupă aşa cum ştie toată lumea de gestionarea fondurilor piscicole, poartă numărul 103/47/1988. Adică din 1988 şi până în prezent paznicii de vânătoare s-au dat de ceasul morţii de n-a mişcat picior de braconier, s-au făcut zeci de populări şi s-a promovat etica pescuitului sportive. In baza acestui contract AJVPS are numeroase alte obligaţii, dar vom reveni şi asupra acestor detalii. Obligaţiile şi activitatea în domeniul pescuitului recreativ ale AJVPS Bacău, la fel ca şi contractual din 1988, sunt o glumă proastă.

CRE Bacău consideră abuzive aceste manevre de culise prin care, la nivel naţional, se încearcă resuscitarea artificială a tuturor AJVPS-urilor, fără a discerne între rezultatele în domeniul pescuitului recreativ înregistrat de diferite asociaţii. Vom reveni cu detalii atât despre contractele AJVPS din anii ‘80 cât şi despre activitatea ANPA.

PS: Va recomandam sa fiti atenti si informati. Fir întins, pescari BĂCĂUANI !

DUMINICA – CONCURS DE PESCUIT LA RAPITOR

octombrie 2nd, 2013

400641_581682111865968_155801112_n

Duminica 6 octombrie 2013, pasionatii de spinning sunt invitati la cea de-a VI-a editie a Cupei Toamnei la Rapitor.

CUPA TOAMNEI LA RĂPITOR
Ediţia a VI-a, 6 octombrie 2013

LOCATIA: Lacul Bacău

REGULAMENT:
– concursul se va desfăşura în sistem Catch & Release

– punct de adunare: platforma Iacobov ( dreapta la podul cu lanţuri, cart.Gherăieşti);
– ora de adunare: 07.00;

DESFĂŞURAREA CONCURSULUI:
– o singură manşă cu durata de 4 ore;
– se pescuieste individual din ambarcatiuni fara motor (barci fibra, pneumatice, caiac, canoe); în fiecare ambarcatiune va pescui un singur pescar;
– fiecare concurent poate avea in barca cate lansete doreste dar nu poate pescui decat cu o singura lanseta, celelalte lansete de rezerva trebuie sa aiba naluca fixata de lanseta;
– se pescuieste exclusiv cu momeli artificiale (exclus muşte artificiale);
– se pescuieşte utilizând o singură nălucă pe fir;
– nu este permis pescuitul de pe mal şi pescuitul la trenă;
– este permisă folosirea sonarului şi a altor dispozitive de măsurare a apei;
– concurenţii vor păstra o distanţă minimă de 25 m unul faţă de altul;
– nu este permis contactul între ambarcaţiuni, schimbarea de echipamente sau peşti;

SISTEM DE PUNCTAJ:
– se puncteaza speciile de peşti rapitori, prin masurare: 1 cm = 1 pct.
– dupa fiecare captura concurentul are obligaţia de a anunţa/semnaliza barca arbitrului, cu privire la peştele prins, menţionând specia;
– peştii prinsi se păstrează vii şi imediat după măsurare se elibereaza;
– arbitrul va nota capturile şi va măsura peştii înainte de terminarea manşei, pe apă;
– în caz de egalitate între concurenţi detaşarea se face prin (1) cel mai mare peşte prins (2) numărul de peşti prinşi;

CONDIŢII DE PARTICIPARE:
Concurenţii vor deţine permis de pescuit ANPA 2013.
Taxa de participare: 10 lei. – achitat pana pe 05.10 ; (in ziua concursului 30 lei).

PREMII:
Locul I – 300 lei
Locul II – 200 lei
Locul III – 100 lei
Menţiune – 50 lei
Cea mai mare captură – 50 lei

Inscriere la magazinele de pescuit partenere şi la faţa locului, până la ora 07.00.
Persoana de contact: IULIAN CHICU Tel. 0745-888-373

DUMINICA – CONCURS DE PESCUIT STATIONAR LA SERBANESTI

septembrie 6th, 2013

DSC_6014
Centrul Regional de Ecologie invita pescarii bacauani la un concurs amical pe lacul Bacau (Serbanesti).

Detalii privind desfasurarea concursului:

• Duminica 8 septembrie 2013
• Lacul Bacău – zonă baraj mal stâng (lângă reşedinţa Sechelariu).
Detalii privind desfasurarea competitiei:
– punct de adunare: zona baraj, langa resedinta Sechelariu;
( stânga după podul Şerbăneşti)
– ora de adunare: 6.30 tragere la sorti, intrarea pe standuri, pregatiri;
– o singură manşă de 5 ore;
– se pescuieşte cu vargă sau lansetă cu plută, cu orice momeală cu excepţia nalucilor artificiale;
– se punctează prin cântărire orice specie de peşte prins prin metodele permise;
– capturile vor fi păstrate vii, peştii prinsi se eliberează obligatoriu.

Taxă de participare: 10 lei (până sâmbătă) sau 30 lei la faţa locului.

PREMII:
Locul I – 300 lei
Locul II – 200 lei
Locul III – 100 lei
Menţiune – 50 lei
Cea mai mare captură – 50 lei

Inscriere la magazinele de pescuit partenere (bazar, autogara, Mioritei, piata centrala) şi la faţa locului, până la ora 06.30.
Persoana de contact: IULIAN CHICU Tel. 0745-888-373

FESTIVITATE DE PREMIERE CONCURS FOTO – JOI 6 IUNIE 2013, ORA 15.00 CN „FERDINAND I”

iunie 4th, 2013

DSC_8013

Cea de-a III-a editie a concursului de fotografie pentru elevii de liceu „Lunca Bistritei” a ajuns la final. Editia din acest an a inregistrat o noua crestere a numarului de concurenti, 29 de tineri inscriind in concurs fotografii realizate in lunca Bistritei, pe raza municipiului Bacau. Sase fotografii castigatoare pe cele doua teme: Viata salbatica si Peisaj vor fi premiate in cadrul unei festivitati ce va avea loc JOI, 6 iunie 2013, ora 15.00 in amfiteatrul CN „Ferdinand I”.

MAI MULT DECAT PESCUIT

aprilie 1st, 2013

DSC_0276

Pescuitul inseamna mai mult decat pluta si carligul, finalizata cu zbaterea catorva pestisori intr-un PET taiat, pana isi dau duhul. Pescarul trebuie sa aprecieze si sa respecte frumusetea locului de pescuit, pentru ca acolo se bucura de liniste si relaxare. Inceputul sezonului de pescuit a adus, odata cu zeci de pescari pe malul apei si nelipsitele gunoaie: bidoane de bautura, pungi de nada, ambalaje, pachete de tigari etc.
Facem un apel catre pescarii sportivi sa respecte atat mediul natural cat si pe ceilalti colegi, sa nu lase gunoaie pe malul apei, sa atraga atentia celor care nu respecta aceste regului si in functie de disponibilitate sa aloce cateva minute pentru curatarea locului de pescuit.

PROHIBITIA 2013

martie 21st, 2013

DSC_7377

A fost publicat Ordinul privind prohibiţia pescuitului emis de Ministerul Mediului şi Schimbărilor climatice (400/15 martie 2013).
Ordinul privind prohibiţia pescuitului instituie măsuri de prohibiţie pentru pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial al oricăror specii de peşti, crustacee, moluşte şi al altor vieţuitoare acvatice în habitatele piscicole naturale, pe o durată de 60 de zile, în perioada 8 aprilie – 6 iunie.
O excepţie de la perioadele menţionate anterior o constituie pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv şi familial la ştiucă, perioada de prohibiţie pentru această specie de peşti încetează la data de 25 martie 2013. Astfel, în perioada 8 aprilie – 6 iunie inclusiv, pescuitul ştiucii se poate efectua numai cu folosirea echipamentelor de pescuit recreativ/ sportiv şi a momelilor artificiale, cu eliberarea capturii în mediul acvatic natural.

LEBEDE PE STRAZILE DIN BACAU

ianuarie 4th, 2013

DSC_9477

Miercuri 2 ianuarie, incepand cu ora 18.00 mai multi bacauani au semnalat prezenta unor lebede in diverse locatii din Bacau. Un stol de pasari, in mare parte juvenili, slabiti de perioada de frig prelungit si de ceata, au aterizat din greseala pe strazile orasului. CRE Bacau a reusit sa recupereze 3 exemplare, iar 1 exemplar a fost gasit mort de catre politia locala si a fost trimis pentru analize catre Directia Sanitar Veterniara. Alte pasari vazute in zona centrala nu au mai fost gasite, acestea fiind luate de trecatori. Daca au fost prinse cu bune intentii, recomandam celor care le-au gasit sa contacteze CRE-ul sau Directia Sanitar Veterniara. In cazul in care aceste pasari sunt pastrate de cetateni, fapta reprezinta infractiune si se pedepseste conform legii.

DSC_9523

POPULARE PE LACUL BACAU

octombrie 29th, 2012

IMG_1780

Marti 30 octombire in jurul orei 13.00 pe lacul Bacau se va efectua o populare cu 1 tona de crap. Materialul pentru populare consta in crap de aproximativ 300g/exemplar si a fost achizitionat de la ferma piscicola Acvares din judetul Iasi.

ACTIVITATI ECOLOGICE SI CONCURS DE ORIENTARE IN LUNCA BISTRITEI

octombrie 5th, 2012

DSC_2390

Sambata 6 octombrie ora 12.00 voluntarii si prietenii CRE sunt asteptati la Tabara (calea Moldovei). Vom desfasura o activitate de ecologizare pe malul drept al lacului Bacau, dupa care ne imbarcam si traversam lacul, unde vom continua activitatea pe malul cartierului Serbanesti.
Dupa ecologizare, incepand cu ora 16.00 vom organiza un concurs de orientare in padurea din nordul lacului, pe cursul raului Bistrita. Concursul va fi organizat pe doua sectiuni (fete si baieti), concurentii trebuind sa urmeze un traseu de 2,7 kilometri si sa memoreze codurile din punctele de control. Participarea este libera, iar primii clasati vor fi premiati.
Cei care doresc pot ramane peste noapte pe malul lacului, unde vom campa, ne vom incalzi la un foc de tabara si vom prepara consacrata ciorba de fasole cu afumatura, la ceaun.
Duminica dimineata, la ora 7.30 concurentii inscrisi la Cupa Toamnei la Rapitor se vor prezenta la punctul de intalnire de la ponton (resedinta Iacobov).

traseu ge

DUMINICA: CUPA TOAMNEI LA RAPITOR – EDITIA A V-A

octombrie 3rd, 2012

muskie19

CRE organizeaza duminica 7 octombrie 2012 cea de-a V-a editie a Cupei Toamnei la Rapitor. Dupa ce ultimele doua editii ale competitiei s-au desfasurat la Insula de Agrement, in acest an concursul revine pe Lacul Bacau.

REGULAMENT:

– punct de adunare: ponton plutitor ( dreapta la podul cu lanţuri, cart.Gherăieşti)
– ora de adunare: 07.30, o singură manşă cu durata de 4 ore ;
– se pescuieste individual din ambarcatiuni fara motor (barci fibra, pneumatice, caiac, canoe); în fiecare ambarcatiune va pescui un singur pescar;
– se pescuieste exclusiv cu momeli artificiale (fara muşte), o singură nălucă pe fir;
– se puncteaza toate speciile de peşti rapitori, prin masurare ( 1 cm – 1 pct.);
– dupa fiecare captura concurentul are obligaţia de a semnaliza barca arbitrului; peştii prinsi se păstrează vii şi după măsurare se elibereaza;

Taxa de participare: 10 lei. – achitat pana pe 06.10 ; (in ziua concursului 30 lei).

PREMII:
Locul I – 500 lei
Locul II – 300 lei
Locul III – 200 lei
Menţiune – 100 lei
Cea mai mare captură – 100 lei

Inscriere la magazinele de pescuit partenere şi la faţa locului, până la ora 07.30.
Persoana de contact: IULIAN CHICU Tel. 0745-888-373


 
Image 01 Image 01_  Image 02 Image 02_ Image 03 Image 03_ Image 04 Image 04_